LUTHER 2017 – REFORMAATION 500 VUOTTA

Uskonpuhdistuksen eli reformaation alkamisesta lasketaan vuonna 2017 tulleen kuluneeksi 500 vuotta. Saksalaisen papin ja teologin, Martin Lutherin Wittenbergissä vuonna 1517 julkaisemat 95 teesiä, saivat aikaan julkisen taistelun, joka johti katolisen kirkon hajaannukseen ja protestanttisen kirkon syntyyn. Liikehdintä on sittemmin vaikuttanut koko maailman historiaan, ja se on hyvin merkittävä myös kirkkomusiikin kannalta.

Kuninkaantien muusikot on ensimmäisenä suomalaisena kulttuuritoimijana allekirjoittanut Luther 2017 -juhlavuoden lisenssisopimuksen ja hyväksytty mukaan juhlavuoden viralliseksi toimijaksi.


Kolme Matteus-passiota

Vuodesta 2013 alkaen Kuninkaantien muusikot on esittänyt saksalaisen Melchior Vulpiuksen Matteus-passion kuusi kertaa. Vulpiuksen passio on tiettävästi varhaisin Suomessa koskaan esitetty moniääninen teos. Esitykset, jotka kaikki on toteutettu jumalanpalveluskontekstissa, ovat saavuttaneet poikkeuksellisen laajaa kiinnostusta.

Reformaation merkkivuonna 2017 Kuninkaantien muusikot esittää kolme Vulpiusta edeltänyttä passiota, joita voidaan pitää "maailmanhistorian ensimmäisinä passiosävellyksinä". Esitykset toteutetaan yhteistyössä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kanssa, ja ne ovat osa merkkivuoden juhlintaa. 

Kolme harvinaista Matteus-passiota esitetään Turun tuomiokirkossa merkkivuoden keväällä. Esityspäivät ovat 11.3., 8.4. ja 20.5. Esityksiin on vapaa pääsy.

Jokaista passioesitystä edeltää mielenkiintoinen esitelmä, jossa yleisön eteen astuu kaksi alan huippuasiantuntijaa ja eräs merkkivuoden arvovieras.126