Pro Musica Säätiö on myöntänyt Kuninkaantien muusikoille 
yhteisöapurahan 7.6.2012.

Suomen Kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahasto on valinnut Kuninkaantien muusikoiden toiminnan maakunnallisesti merkittävimmäksi kulttuurihankkeeksi vuonna 2010.

Turku 2011 ‑säätiö on myöntänyt Kuninkaantien muusikoille
Teko 2011 ‑kunniamaininnan Eurooppa-päivänä 9.5.2009.

 

Kaikki orkesterit ja kuorot eivät ole samanlaisia

155


Kuninkaantien muusikot on syksyllä 2008 perustettu ammattilaisorkesteri, joka konsertoi eri puolilla Suomea yhteistyössä kaupunkien, kuntien, seurakuntien ja muiden kulttuuritoimijoiden kanssa. Kuninkaantien muusikoiden kokoonpano vaihtelee esitettävän teoksen mukaan triosta suureen kamariorkesteriin, ja mukana on myös huipputasoinen kamarikuoro.

Miksi Kuninkaantien muusikot?

Kuninkaantie on vuosisatoja vanha postireitti Bergenistä Pietariin, jota pitkin kulkivat myös kuninkaalliset, oppineet ja taiteilijat. Saman reitin varrella asuvista soittajista ja laulajista on syntynyt Kuninkaantien muusikot -kokoonpano. Orkesteri aikoo olla paljon tien päällä – tosin toki muuallakin kuin pelkästään Kuninkaantiellä. Sen tavoitteena on tuoda maakuntaan huippuluokan konsertteja, missä niistä saadaan nauttia suuria keskuksia harvemmin.

Orkesterin erikoisuudet ovat alueellisuus, ennakkoluuloton ohjelmistosuunnittelu sekä vahva orkesterin ja kuoron yhdistävä osaaminen. Orkesterin ja kuoron yhdistäminen samaksi kokoonpanoksi onkin eräs Kuninkaantien muusikoiden erityispiirteistä. Keväällä 2010 toteutetulla Johann Sebastian Bachin Pääsiäisoratorion esityksellä Kuninkaantien muusikot aloitti barokkiorkesteritoiminnan Turussa.

Kuninkaantien muusikoiden ohjelmistoon otetaan tunnettujen mestariteosten ohelle kotimaisia ja eurooppalaisia teoksia, joita Suomessa esitetään harvoin, jos on koskaan esitetty. Ohjelmistosuunnittelussa pääpaino onkin harvinaisten teosten esille tuomisessa.

Kuninkaantien muusikoiden taiteellisena johtajana ja kapellimestarina toimi vuosina 2009–2015 Markus Yli‑Jokipii.
Organisaation perustamisesta lähtien sen intendenttinä on toiminut Sami Palsio. Apulaisintendentti on Maria Hjerpe.

 

90

 

Harvinaisia soittimia esittelevä konserttisarja

Vuonna 2012 Kuninkaantien muusikot aloitti sarjan konsertteja, joissa esitellään harvinaisia, lähes sukupuuttoon kuolleita soittimia, joille mm. monet klassisen kauden säveltäjät kirjoittivat teoksia. Ensimmäisessä konsertissa Taiteiden yön iltana soolosoittimena oli lasiharmonikka. Vuoden 2013 Taiteiden yössä sarja jatkui italialaisen barokkifagotisti Paolo Tognonin vierailulla Turussa. Loppiaisena 2014 esitetyn Marc-Antoine Charpentier'n Te Deumin kokoonpanossa oli mukana historiallinen serpentti. Konsertin päätösnumerona olleen Jean-Philippe Rameaun Les Indes galantes -teoksen Rondeau-kohtauksessa käytettiin Suomessa tiettävästi myös ensimmäisen kerran soitinta nimeltä kiinalainen hattu.

Elokuussa 2014, Taiteiden yössä, Kuninkaantien muusikoiden solistina ja kapellimestarina esiintyi legendaarisen La Petite Bande -barokkiorkesterin perustaja Sigiswald Kuijken, joka soitti konsertissa violoncello da spallaa ja barokkiviulua. Niin ikään Taiteiden yö -tapahtumassa vuotta myöhemmin solistina kuultiin italialaista Eleonora Vulpiania, jonka soitin on harvinainen lira-chitarra.

 

Konserttiliput ja ennakkomyynti

 • Kuninkaantien muusikoiden konserttien lipunmyynti on vuoden 2017 alusta siirtynyt Ticketmasteriin (ent. Lippupalvelu).
 • Lippujen ovimyynti alkaa tuntia ennen konserttia.
 • Konserttilippujen ennakkomyynti on Ticketmasterissa. Pyydämme huomioimaan, että kaikkien konserttien lippujen ennakkomyyntiä ei ole järjestetty konserttipaikoissa.
 • Ticketmaster Suomella on n. 100 lippukauppaa, joista voit ostaa lippuja sekä noutaa varauksesi. Lippuja välittävät mm. kaikki suurimmat tavaratalot ja päivittäistavarakaupat, kuten Stockmann, Sokos (Turussa Wiklund), Citymarketit ja Prismat. Lisäksi voit noutaa varauksesi kaikista R-kioskeista. Lippukaupat perivät omat toimituskulunsa noudon yhteydessä.
 • Konsertit, joissa on kolme hintakategoriaa, jakaantuvat lipunmyynnissä seuraavasti: normaali hinta / eläkeläinen / opiskelija ja työtön.
 • Konserttilippuja on mahdollista tilata ennakkoon puhelimitse tai sähköpostilla.
 • Konserttiliput voi maksaa myös Kulttuurisetelillä.

  135

 

Muut palvelut

 • Ennakkotiedote tulevista konserteista uutiskirjeellä tai sähköpostilla: lähetä yhteystietosi osoitteeseen Kuninkaantien muusikot, Tuureporinkatu 8, 20100 Turku, tai maria [dot] hjerpe [at] kuninkaantienmuusikot [dot] fi.
 • Konserteissa paikkavaraukset liikuntaesteisille.
 • Kuninkaantien muusikot on tilattavissa yksityis- ja yritystilaisuuksiin avaimet käteen -periaatteella.
 • Kuninkaantien muusikoiden toimintamalli mahdollistaa konsertin, juhlan tai vastaanoton järjestämisen lyhyellä varoajalla, ja tilaisuuksiin voidaan myös liittää täydelliset catering-palvelut.
 • Aulapalvelut: Kuninkaantien muusikoilta voi myös tilata aula- ja yleisöpalveluita muiden toimijoiden järjestämiin konsertteihin ja tilaisuuksiin. Käytössä on useita kokemusasiantuntijoita ja alan erikoisosaajia.
 
 

Historiallinen passioesitys Turussa - Matteus-passio 400 vuoden takaa

64 Keväällä 2013 Kuninkaantien muusikot esitti Loimaalla, Nousiaisissa, Turussa ja Salon Perniössä saksalaisen Melchior Vulpiuksen 400 vuotta sitten säveltämän Matteus-passion. Vulpiuksen passio on tiettävästi varhaisin Suomessa koskaan esitetty moniääninen teos. Neljässä eri jumalanpalveluksessa esitetty passio saavutti poikkeuksellisen laajaa kiinnostusta.

Pääsiäisenä 2014 passio esitettiin myös Jyväskylässä Taulumäen kirkossa, jonne oli saapunut noin 600 hengen ennätysyleisö. Palmusunnutaina 2015 passio palasi Vaasan seudulle tiettävästi noin 300 vuoden tauon jälkeen. Historiallinen jumalanpalvelus Vähänkyrön kirkossa saavutti miltei 800 kuulijaa.

 


***   ***   ***


Kuninkaantien muusikot esiintyi Ruotsin kuningasparille
 

39 Kuva: Juho VainioKuninkaantien muusikot esitti Turun linnassa syyskuun alussa 2012 järjestetyssä yksityistilaisuudessa musiikkia Ruotsin kuninkaan hovista 1700-luvulta. Ohjelma oli koottu Suomessa aiemmin esittämättömistä Francesco Uttinin teoksista. Tilaisuudessa, jossa oli vieraita yli 20 eri maasta, olivat läsnä myös Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia.

 


***   ***   ***


Kuninkaantien muusikot Pietarin Kapellassa

Kuninkaantien muusikot, barokkiorkesteri, kuoro ja solistit, esiintyivät 29.10.2011 täydelle salille Pietarin Kapellassa. Kapella on yksi kaikkein legendaarisimmista konserttisaleista Venäjällä, ja sitä on pidettykin maan musiikkielämän kasvoina. Kapellan historia ja vaiheet ulottuvat satojen vuosien päähän. Siellä ovat toimineet ja johtaneet tunnetuimmat säveltäjät ja kapellimestarit, kuten Glinka, Paisiello, Cimarosa ja Rimski-Korsakov.
Kuninkaantien muusikoiden esiintyminen Kapellan salissa oli samalla historiallinen ensimmäinen kerta, kun suomalainen kokoonpano esiintyi tässä salissa.

 
 

Yhteistyökumppanit

Fiori Musicali

Turun konservatorio

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä