Skip to main content

Luther 2017 – Reformaation 500 vuotta

Uskonpuhdistuksen eli reformaation alkamisesta lasketaan vuonna 2017 tulleen kuluneeksi 500 vuotta. Saksalaisen papin ja teologin, Martin Lutherin Wittenbergissä vuonna 1517 julkaisemat 95 teesiä, saivat aikaan julkisen taistelun, joka johti katolisen kirkon hajaannukseen ja protestanttisen kirkon syntyyn. Liikehdintä on sittemmin vaikuttanut koko maailman historiaan, ja se on hyvin merkittävä myös kirkkomusiikin kannalta.

Kuninkaantien muusikot allekirjoitti ensimmäisenä suomalaisena kulttuuritoimijana Luther 2017 -juhlavuoden lisenssisopimuksen ja tuli hyväksytyksi mukaan juhlavuoden viralliseksi toimijaksi.

Kolme Matteus-passiota

Vuodesta 2013 alkaen Kuninkaantien muusikot on esittänyt saksalaisen Melchior Vulpiuksen Matteus-passion kuusi kertaa. Vulpiuksen passio on tiettävästi varhaisin Suomessa koskaan esitetty moniääninen teos. Esitykset, jotka kaikki on toteutettu jumalanpalveluskontekstissa, ovat saavuttaneet poikkeuksellisen laajaa kiinnostusta.

Reformaation merkkivuonna 2017 Kuninkaantien muusikot esitti kolme Vulpiusta edeltänyttä passiota (Antoine de Longueval, Jakob Meiland ja Johann Walter), joita voidaan pitää ”maailmanhistorian ensimmäisinä passiosävellyksinä”. Esitykset toteutettiin yhteistyössä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kanssa, ja ne olivat osa merkkivuoden juhlintaa. Esitykset johti kapellimestari Jonas Rannila.

Kolme harvinaista Matteus-passiota esitettiin Turun tuomiokirkossa merkkivuoden keväällä. Esityspäivät olivat 11.3., 8.4. ja 20.5.

Jokaista passioesitystä edelsi mielenkiintoinen esitelmä, jossa yleisön eteen astui kaksi alan huippuasiantuntijaa ja merkkivuoden arvovieras.

Kaksi muuta passiota osana merkkivuoden juhlintaa

Kesällä 2017 Kuninkaantien muusikot esitti kapellimestari Jonas Rannilan johdolla vielä Christoph Demantiuksen varhaisen Johannes-passion ja alkuvuonna 2018 Bartholomäus Gesiuksen historiallisen Matteus-passion. Osin kadonneeksi luultu Gesiuksen passio esitettiin Suomessa nyt ensimmäisen kerran.

Kuninkaantien muusikoille Agricola-mitali

Mikael Agricola -seura on 20. toukokuuta 2017 luovuttanut Kuninkaantien muusikoille Agricolan juhlavuoden mitalin. Mitalin luovutti Agricolan juhlavuoden pääsihteeri ja Mikael Agricola-seuran pysyvä neuvonantaja Ossi Tuusvuori.

Kuninkaantien muusikot aloitti vuonna 2013 historiallisten passioiden syklin esittämällä Melchior Vulpiuksen säveltämän ja samalla Suomen ”ensimmäisen” Matteus-passion Turun tuomiokirkossa. Passio esitettiin vanhalla suomen kielellä. Passiosykli sai jatkoa reformaation merkkivuonna, kun Kuninkaantien muusikot esitti kolme maailmanhistorian ensimmäistä Matteus-passiota. Näistä viimeisen, reformaattori Martin Lutherin seuraajan ja työtoverin Johann Walterin säveltämän ensimmäisen luterilaisen Matteus-passion esityksessä oli läsnä myös merkkivuoden arvovieras, Lutherin jälkeläinen 14. polvessa, Christian Priesmeier.

Agricolan juhlavuotta vietettiin vuonna 2007. Suomen kirjakielen isän Mikael Agricolan kuolemasta tuli tuolloin kuluneeksi 450 vuotta. Juhlavuoden teemana oli ”oma kieli, oma mieli” ja sen aikana järjestettiin lukuisia tilaisuuksia eri puolilla Suomea. Pirkko Viitasalon suunnittelema Agricola 2007 -mitali on aiemmin luovutettu mm. presidentti Tarja Haloselle ja kulttuuriministeri Stefan Wallinille.